Uncategorized

Sol, vind eller vattenkraft?

ronja / juli 23, 2020

Som förnybar energi räknas energikällor som är oändliga som sol, vind och vattenkraft. Här hamnar även biobränslen och det är inte alltid lätt att förstå vilken som är bäst för klimatet. När man väljer elleverantör kan man även välja alternativen ovan, som källa för energin. Det är även fullt möjligt att själv installera solceller, även om installationskostnaden ännu är relativt stor.

Sol, vind eller vatten

Förutom att välja en förnybar energikälla för att få hushållsel, eller värma upp huset, finns det även pengar att spara genom att bli klimatsmart. Något av det viktigaste man kan göra är naturligtvis att inte slösa med energi i onödan. De vanligaste åtgärderna som ger mest resultat brukar vara att se till att tätningar runt alla fönster är hela. Detta är särskilt bra om man värmer sin bostad med eluppvärmning. Att införskaffa sig vitvaror som är effektiva och att inte låta elförbrukande maskiner stå på i onödan, kommer även det att spara både pengar och elförbrukning. Vill man ha en lägre elräkning varje månad, är det enklaste att hitta ett sådant här billigt elbolag och ordentligt få ned månadskostnaden. Har man möjlighet att välja varifrån elen ska produceras, är både sol-, vind och vattenenergi bra alternativ för miljön.

Fördelar med solenergi

Många tänker inte på att solenergi även producerar el då det är molnigt ute. Många husägare kan faktiskt få bidrag för att installera solceller på taket. Man får dock räkna med att det kan ta ungefär 15 år innan man börjar tjäna pengar på installationen. Det lönar sig därför att se vilka bidrag och rot-avdrag som man kan ta hjälp av för att få ned den totala kostnaden. En installation av solceller kan även höja värdet på huset.