Uncategorized

Köp lokalproducerad mat för miljöns skull

ronja / april 9, 2021

Det är få som är helt självförsörjande när det kommer till mat men att odla själv är roligt och miljövänligt. Om du är nybörjare på att odla och vill utöka din odling och lära dig mer ska du kolla in vad Wexthuset erbjuder. På våren är det hög tid att börja fundera på vad du vill odla under sommaren. Varje grönsak eller krydda som du kan odla själv istället för att köpa importerade livsmedel från andra länder är bra för miljön. Odlar du mycket finns det massor med olika sätt som du kan konservera och ta tillvara råvarorna på, så att de håller sig under vintern.

Handla lokalt för miljöns skull

Oavsett om du odlar i stor eller liten skala är det bra att tänka på vilka livsmedel du köper utöver det du odlar själv. Livsmedel har en stor påverkan på miljön och dina val i matbutiken spelar stor roll för klimatet. Därför ska du försöka att handla lokalt och närproducerade livsmedel. Att köpa lokalt producerad mat gynnar orten du bor på. Det främjar också den biologiska mångfalden och det öppna landskapet i din närhet. Att handla lokalt gör att du minskar belastningen på miljön. Om du bor i närheten av en lantgård kan du kolla om de kan sälja varor direkt till dig. Om du handlar direkt av en bonde behöver inte råvarorna transporteras till matbutikerna och dessutom kan du kanske få råvarorna till ett bättre pris. Något annat du kan göra för miljön är att köpa grönsaker och frukt efter säsong.

Minska på den onödiga maten

Något annat du kan göra för ett bättre klimat är att minska konsumtionen av den onödiga maten som godis, läsk och chips. Det är också hälsosamt att minska intaget av sådan mat. Ät istället sådana livsmedel vid väl utvalda tillfällen, då kommer det dessutom smaka ännu godare.