Uncategorized

Installera solceller och bli mer miljövänlig

ronja / december 19, 2022

Att installera solceller är en bra idé om du vill dra ditt strå till stacken och värna om miljön. Solceller är faktiskt en väldigt bra lösning i Sverige trots att det är mörkt stora delar av vintern. Solceller kan nämligen producera el även när det inte är sol; så länge det är ljust ute kan el produceras från solenergin. Elproduktion från solceller kräver ingen form av bränsle och det genererar inga utsläpp. Jämfört med andra energikällor är solcellernas miljöpåverkan väldigt låg.

Solpaneler är klimatpositiva

Den eventuellt negativa faktorn som solceller har på miljön är produktionen. Men eftersom solceller bara efter några år har kompenserat för det är solpaneler fortfarande ett bra val utifrån ett miljöperspektiv. Efter bara 2-3 år har en solpanel producerat så mycket energi som det krävdes för att tillverka den. Att använda mer solenergi är en viktig del om utsläppsmålen ska nås. Ju fler som väljer att installera solceller desto bättre. Solenergi är en förnybar energikälla som inte kommer att ta slut. Det är dessutom en väldigt effektiv energikälla.

Solceller är underhållsfria

Det bästa med solceller, förutom att du kan spara pengar och producera din egen el, är att de är underhållsfria. Du behöver varken kratta, rengöra eller ta bort snö från dina solpaneler som sitter på taket. Varför de är underhållsfria beror på att det inte finns några rörliga delar som kan gå sönder. Du kan räkna med att dina solceller som du installerar håller ungefär i 25-30 år. Även om det kostar en del att installera solpaneler får du på sikt en bra avkastning. Det är möjligt att sänka elräkningen med en tredjedel eller mer. En annan fördel är att värdet på ditt hus kan höjas. Att installera solceller har blivit allt mer populärt och när elpriserna började skjuta i höjden fick ännu fler upp ögonen för solpaneler.

Tips inför köp och installation

När du ska köpa och installera solceller är det bra att ta in en offert. Då får du en bra uppfattning om hur mycket investeringen kommer att kosta dig initialt. Tänk på att välja en leverantör som är stabil och som kommer att finnas kvar en längre tid på marknaden ifall du skulle behöva utnyttja garantierna som finns. Innan du köper är det viktigt att du titta efter vilka garantier som leverantören faktiskt ger. Ett tips är att fråga leverantören om de följer konsumentköplagen eller konsumenttjänstlagen för att ha vissa säkerheter som köpare.