Uncategorized

Odla din egen mat och bidra till en bättre miljö

ronja / oktober 17, 2019

Det finns många olika sätt att bidra till en bättre miljö och minskat klimatavtryck. Livsmedelsproduktionen belastar miljön mycket och att odla en del av sin egen mat med ekologiska metoder är därför en viktig insats som alla kan göra.

Oavsett om du bor i en stad eller på landet finns det möjligheter att odla grönsaker och frukt. Om du inte har tillgång till en egen uteplats eller balkong går det att driva upp chili och andra kryddor på fönsterbrädan i din lägenhet. Det går dessutom att hyra en kolonilott där du kan odla ännu mer. Koloniträdgårdar finns i de flesta städer och kostar för det mesta bara några hundra kronor att hyra per år. Om du inte kan hitta en kolonilott där du bor brukar det även finnas stadsodlingar där det går att vara med och hjälpa till med odlingen. Kontakta din kommun för att få reda på mer om vilka möjligheter till odling som finns där du bor.

Odlingstips för nybörjaren

Odlingslådor hjälper till att underlätta odlingen och avgränsa olika växter från varandra. Genom lådorna får du en enkel överblick och skapar naturliga gångar mellan lådorna där du kan lägga grus eller plankor att gå på. En odlingslåda kräver inga avancerade snickarkunskaper utan är ett enkelt projekt som du kan bygga själv. På Byggmax hittar du prisvärt virke av hög kvalitet till dina odlingslådor.

Om du aldrig har odlat tidigare är det bäst att börja med grödor som är tåliga och lättodlade. Klassiska tips är potatis, lök och vinbär. Även jordgubbar och mangold är enkla växter som ger hög avkastning och som klarar sig även om du reser bort några dagar. Mangold påminner om spenat och är god att ha i sallader samtidigt som den är mycket näringsrik. Genom att plocka bladen under hela säsongen och klippa bort blomman får du skörd under flera månader. Gräslök är ett annat tips på en god och väldigt tålig växt. Den har en mild löksmak som passar bra i sallader eller som krydda i såser och hör dessutom till en av de allra mest tåliga växterna eftersom den inte kräver någon vattning eller annan skötsel.

Utveckla din odling

När du har lärt dig mer om odling är det dags att ge dig på flera olika typer av plantor än de klassiska. För att bli en bra odlare är det viktigt att våga prova och inte vara rädd för att misslyckas. Ju mer du testar desto bättre blir du på att förstå vad växterna vill ha för att må bra. Läs gärna på om jord och näring för att optimera förutsättningarna för dina växter. Lägg upp en plan för att förlänga odlingssäsongen och leta reda på växter som går att odla tidigt och sent på året.