Uncategorized

Energi och miljö med fokus på flygplan

ronja / februari 28, 2019

Energi och miljö är frågor som är väldigt viktiga nu och som lär bli ännu mer viktiga i framtiden, inte minst flygandet. Vissa vill gå olika långt vad gäller olika åtgärder i form av skatter och så kallad grön skatteväxling. Man kan höja skatterna och använda dem som olika typer av styrmedel för att förändra folks beteenden. Om man höjer skatten på att flyga så blir det dyrare att flyga, och konsekvensen blir enligt allmänt vedertagna ekonomiska teorier att färre köper flygbiljetter och flyger.

Men det finns även vissa som vill gå ännu längre. En mycket drastisk åtgärd som man föreslår från visst håll är att helt enkelt förbjuda flygresor helt och hållet, åtminstone mellan olika flygplatser utanför vissa städer. Åsikten och förslaget är rätt så ovanligt och kanske en aning radikalt. Det är kanske inte ett förslag som har ett brett stöd. Men det har sina anhängare trots allt. Bland annat finns det ett förslag från ungdomarna i Grön Ungdom om att helt förbjuda flygresor mellan Stockholm och Göteborg.

En av företrädarna för Grön Ungdom är David Ling. Han menar att om man åker tåg istället för att flyga mellan de två största svenska storstäderna så blir tidsförlusten inte särskilt stor. Det går nästan på ett ut, argumenterar han.

De vill även förbjuda flygresor mellan Stockholm och Malmö. På den sträckan är tidsskillnaden större. Att åka tåg mellan Stockholm och Malmö kan med nuvarande tåg ta bortåt fem timmar, eller åtminstone fyra.

En sträcka som däremot, åtminstone inte för tillfället, tycks vara kritiserad av Miljöpartiets ungdomsförbund är den mellan Stockholm och Östersund, så flyg mellan Stockholm och Östersund hur mycket ni vill! Eller kanske till Åre? Även på den sträckan går det att ta tåg så klart men det tar mycket tid och är kanske främst att rekommendera om man vill eller har möjlighet att åka nattåg upp till Jämtland för en mysig vecka i de svenska fjällen.

En annan sak som Grön Ungdom säger sig vilja göra är att förbjuda reklam för flygresor. Exakt hur det skulle gå till i praktiken kan man ju undra. Skulle man endast förbjuda själva reklamen för att flyga, eller även reklam för resor till destinationer i fjärran? Destinationer som man rimligen endast kan nå med flygplan om man vill ta sig fram någorlunda snabbt och inte ägna en knapp vecka åt att ta sig dit.

Grön Ungdom vill även införa en slags stegrande flygskatt som innebär att ju mer en person flyger, desto högre blir skatten för varje ny flygresa. Dessutom vill de att man ska kunna förbjuda olika typer av bonussystem som i dagsläget finns för de personer som flyger relativt ofta med ett visst flygbolag.