Uncategorized

Elbilar – gammal uppfinning kommer tillbaka

ronja / februari 1, 2019

Idag kommer det nya elbilar varje år. Fler och fler märken presenterar sina modeller och elbilarna får högre prestanda. Modellerna att välja mellan för konsumenterna blir fler och priserna blir med tiden mer anpassade för en vanlig plånbok. Idag kan du få en laddhybrid som kan vara allt från en SUV till en liten stadsanpassad bil.

Elbilar fanns redan på 1800-talet

Eftersom elbilar har blivit populärt den senaste tiden och utvecklingen går otroligt snabbt framåt är det lätt att tro att det är en ny uppfinning. Sanningen är faktiskt att den första elbilen fanns redan 1842. Givetvis var den helt annorlunda på den tiden eftersom tekniken inte hade kommit en bråkdel till var den är idag, men det var ett fordon som gick på elektricitet som byggdes. Utanför skotska Edinburgh byggde A Davidsson en elektronisk vagn. På dem här tiden var ett av problemen att ladda batterierna. De var stora och det behövdes depåer för att kunna bygga dem. Den teknik som behövdes för att kunna utveckla det här elektroniska fordonet saknades och därför gick det inte att ta den vidare.

Under 1800-talet fortsatte det komma flera olika modeller av elbilar, men de höll helt enkelt inte måttet. De hade för dålig prestanda och de första modellerna kom bara upp i runt 13 km per timme. Bygget av de elektroniska fordonen var centrerat i Storbritannien och några fransmän gjorde en del försök . Intresset för elbilarna dog ut när de bensindrivna bilar kom eftersom de kunde hålla en högre hastighet och räckvidden var betydligt bättre än de eldrivna. I USA hann elbilarna få sådant fäste att det faktiskt kom till en produktion innan de bränsledrivna tog över marknaden.

Nytändningen för elbilarna

Under 2000-talet har utvecklingen gått stadigt framåt och vi har kommit till ett läge där elbilar kan konkurrera med bensindrivna. En av de stora anledningarna till att elbilarna blir mer och mer populära är driftskostnaderna som blir lägre tillsammans med de globala klimatmålen. Idag är klimatfrågan på en global nivå och att göra något för klimatet ligger i allas intresse. Det här har gjort att elbilarna, som är betydligt mer klimatsmarta än bränsledrivna bilar, har kunnat få en stark roll på marknaden.

Idag finns många olika modeller och de flesta kan hitta en eldriven bil som passar behoven. Självklart kommer utvecklingen att fortsätta går framåt.

En annan anledning är att vi idag tänker mycket på vilken källa våran el kommer från. Mycket el är idag klimatvänlig och förnybar vilket innebär att en elbil kan göra en väldigt liten påverkan på miljön. Tidigare hade vi även el som kom från kolverk på olika platser i världen och den gjorde att elens klimatpåverkan var relativt stor. Det är många faktorer som spelar in när det kommer till elbilarnas popularitet och den lär bara växa.