Uncategorized

City 40 – Ryssland

ronja / december 11, 2019

Stad 40 är kodnamnet för en rysk stad som egentligen heter Ozersk. Den anses allmänt vara födelseplatsen för Sovjetunionens kärnvapenprogram, vilket är skälet till att den under många decennier inte fanns med på några officiella kartor. Staden är idag en av världens mest förorenade platser.

En gömd stad

Ozersk ligger undangömd i Uralbergen, precis på gränsen till Europa i södra Ryssland. Staden har enligt senaste mätningarna (2010) runt dryga 80 000 invånare. Grundandet skedde år 1947 och staden var från och med då och fram till år 1994 en hemlig stad som bara var känd för folk i Sovjetunionens ledarskikt, samt av dem som bodde där. I och med att staden var byggd för kärnvapenprogrammet befolkades den av en elit. Ozersk drabbades till skillnad från många andra städer i det forna Sovjet aldrig av några varubrister eller andra problem som påverkade invånarnas levnadsstandard. Än idag ses invånarna som hörandes till Rysslands elit. Detta trots att de bor på en av världens mest radioaktiva platser.

Det finns inget Office Depot i Ozersk, men vad gör väl det när stadens invånare kan hitta den eminenta kontorsvarukedjan på nätet? Precis som du kan. Visst gör vi det mesta digitalt numera men det betyder inte att papper, pennor och allt däromkring helt spelat ut sina roller. Men även om firman du driver eller jobbar hos är helt digital har Office Depot produkter för er. Förutom klassiska kontorsvaror erbjuder de nämligen prenumerationstjänster på fruktkorgar samt ett brett utbud av olika profilprodukter.

En stängd stad

Ozersk var sedan grundandet och är än idag en stängd stad, vilket betyder att det krävs tillstånd för att besöka den. Skälet till statusen som stängd stad är dess närhet till kärnvapen-anläggningen Mayak, vilket var en av de största källorna till plutonium i Sovjetunionen. Idag används anläggningen för att förvara och processa radioaktivt avfall från kraftverk och kärnvapen.

Mayak är såklart det största skälet till att Ozersk och det omkringliggande området är såpass förorenade. Men för att få en mer exakt bild av varför Ozersk räknas som en av världens mest förorenade platser får man gå tillbaka till år 1957 och en händelse som är känd som Kyshtym-katastrofen. En underjordisk tank som innehöll flytande kärnvapenavfall exploderade och släppte ifrån sig mer radioaktivitet än vad som senare skulle ske under Tjernobyl-katastrofen. Anledningen till att Kyshtym inte är lika känd är förstås att Sovjet vid den tidpunkten hade bättre möjligheter att dölja att en katastrof hade skett.

Självklart har katastrofen lett till att människorna som bor i Ozersk drabbats av en hel uppsjö hälsoproblem: ökad dödlighet, missbildningar och mycket annat. Ändå innebär det fortfarande prestige att bo där. Ett märkligt faktum som till viss del tillskrivs propaganda som undanhåller riskerna med att bo där.