Uncategorized

Bästa sättet att rädda vår miljö

ronja / oktober 12, 2018

För länge har vi tagit dem för givet. Vi har slösat. Vi har tänkt kortsiktigt, utan att tänka på konsekvenserna. Energi och vår miljö har för länge fått stå tillbaka för vår okunskap. Eller snarare för vår ovilja att inse att vi behöver kompromissa med vår bekvämlighet om vi vill ge förutsättningar för kommande generationer.

Så vill jag se på mitt liv. Givetvis vill jag göra det bästa av det här och nu, men ännu mer vill jag att de avtryck mitt liv sätter ska ge bättre förutsättningar för kommande generationer än vad jag hade. Jag vill att mitt tak ska vara deras golv. Så även när det gäller energi och miljö.

finnfinans.se berättar Finn om senaste nytt om banbrytande innovationer inom finansvärlden. Tack o lov är det inte så att det behöver vara någon motsättning mellan att göra smarta investeringar och att ta hand om miljön, utan det kan mycket väl gå hand i hand.

På Naturskyddsföreningens hemsida lär vi oss att “energi är rörelse, eller förmågan till rörelse. Energi finns i allt ifrån mat, trä, avfall, olja, vatten och vind.” Där beskrivs att det finns många former av energi, exempelvis elektrisk energi, kemisk energi, rörelseenergi och värmeenergi. Energi kan omvandlas men aldrig försvinna. Häri ligger vår tids problem, vi använder oss av alltför mycket energi som inte tillvaratas och den omvandlas på ett sätt som inte är fördelaktigt för vår miljö.

Kungliga Tekniska Högskolan kth.se listar de nio värsta miljöhoten. De tre översta på denna lista är “utsläpp av växthusgaser, uttunning av ozonlagret och försurning av haven.”

Det är viktigt att vi tar detta på allvar. När jag tänker på mina barn och generationerna efter dem så är det inte svårt att ta det på allvar. Samtidigt är det viktigt att inte förfäras. Det är inte till hjälp. Att däremot se över vad man faktiskt kan göra eller låta bli att göra är mer konstruktivt. Se över din situation. Tänk efter vad för vanor du kan lägga till med eller dra bort, som på något sätt minskar dina energiutsläpp och som på något sätt minimerar den skada du åsamkar miljön.

Återvinn, källsortera, duscha inte varmt varje dag, låt kläderna lufttorka istället för att tumla dem, diska inte under rinnande vatten, köp på second hand. Släng inte gamla saker utan lämna dem till second hand (vilka ofta stödjer ideella organisationer, så får du till två välgärningar i en handling) eller sälj dem på Blocket eller Tradera. Sätten att leva lite mer miljövänligt, lite mer energisnålt är oändliga.

Men låt dig inte drivas av dåligt samvete, skuld eller förfäran. Utan använd kärleken som bränsle, vilket är det bästa bränslet i alla delar av livet. Kärleken till nästa generation. Använder vi det som drivkraft så kommer även kreativiteten på tänkbara sätt för detta som ett brev på posten.

Precis som kärlek är det bästa vapnet för fred på jorden så är kärleken även i slutänden det bästa sättet att hitta sätten att hushålla vårt energianvändande och rädda vår miljö.