Uncategorized

Äta miljövänligt

ronja / februari 11, 2019

Det är många av oss som vill leva mer miljösmart, äta ekologiskt, använda solceller och köra mindre bil. Det är inte alltid lätt att klara av att leva på ett sätt som är bra för miljön, men vi kan alla ta små steg i rätt riktning. Bland de enklaste stegen är att försöka äta mer ekologiska produkter och miljövänligt.

Grönsaker

Jordbruket påverkar miljön mycket, både utifrån miljöförstöringar och i klimatpåverkan. Det finns forskning som visar att vi måste äta mer grönsaker för att göra mindre påverkan på miljön. Det betyder inte att alla måste bli vegetarianer eller rent av veganer. Forskningen visar också att vi behöver ha bondgårdar och djur som betar för att få mångfald. Men, vi behöver alla äta mer grönt. Det finns många fördelar med att äta grönsaker: billigt och nyttigt. Det går också att göra riktigt goda maträtter med grönsaker. Om du är en utpräglad köttmänniska som nästan lider av att läsa texten, kan du också byta ut en del av köttet mot grönsaker. Om du gör en lasagne, så behöver inte hela köttfärssåsen bestå av köttfärs, utan och grönsaker och baljväxter. Fyll helt enkelt ut kötträtterna med grönt.

Odla hemma

Om du odlar hemma får du ekologiska grönsaker som inte förflyttat sig längre än mellan ditt växthus, balkong eller köksfönster till ditt eget kök. Tomater och gurkor som man odlat själv smakar ljuvligt. Om du älskar öl, så kan du också testa ölbryggning i ditt hem – gott, roligt och enklare än vad du tror! Bryggmästare är inte ett vanligt jobb i Sverige – det finns fler nere på kontinenten – men det är en trevlig titel att ha.

Försök att köpa så mycket närodlat som möjligt. Om du tycker om kött kan du leta upp en bonde som säljer en ko eller gris för slakt. Då vet du hur djuret har haft det under sin levnadstid. Köttet har inte heller blivit fraktat över hela landet eller från ett annat land. Det kan också bli billigare att köpa kött av en bonde, om du räknar per kilo. Även om bonden inte erbjuder en ekologisk ko, gris eller får, så kommer det köttet ändå ha mindre påverkan på miljön, än det kött som du köper i affären. Om en hel ko eller gris blir för mycket för ditt hushåll, kan du hitta någon att dela köttet med. Vissa bönder säljer också en halv ko eller gris.

Det börjar också komma fler gårdsbutiker och marknader i Sverige – efterfrågan på närodlat ökar. För att bönderna ska kunna erbjuda närodlade produkter, så måste de också ha kunder. Det är också bra för barn att redan från liten ålder se en bondgård och förstå var maten komma ifrån – både utifrån miljö, men också för att uppskatta den mat man får. Det är mycket arbete nedlagt för att vi ska få en biff eller vegetarisk lasagne på tallriken.